Kombatan eskrima

Eskrima, Arnis ja Kali ovat kaikki yleisnimityksiä filippiiniläiselle taistelutaidolle. Filippiiniläisistä taistelulajeista käytetään usein kattotermiä FMA (Filipino Martial Arts). Kombatan on järjestelmä, joka yhdistää elementtejä monista FMA-tyyleistä. Kuten useimmissa muissakin filippiiniläisissä lajeissa, myös Kombatanissa harjoitellaan paljon erilaisten aseiden, kuten keppien ja veitsien käyttöä ja niitä vastaan puolustautumista.

promo2012

Kombatanissa harjoitellaan kuitenkin myös aseetonta kamppailua ja itsepuolustustekniikkaa. Eräs lajin hieno ominaisuus on, että monet asetekniikat suoritetaan paitsi erilaisilla aseilla, myös paljain käsin. Esimerkiksi yllätyshyökkäyksen kohteeksi jouduttaessa ei ole aikaa valita erilaista puolustustekniikkaa sen mukaan tapahtuuko hyökkäys paljain käsin, kepillä tai veitsellä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kombatanista tekee erilaisen useaan muuhun tyyliin nähden tapa, jolla se lähestyy harjoittelua. Harjoittelun sydän on spontaanin reagoinnin ja tekniikoiden saumattoman virran kehittäminen erilaisten harjoitteiden kautta, ei niinkään suuren tekniikkamäärän opettelu ulkoa. Kombatan -harjoittelu ei edellytä esimerkiksi akrobaattisia ominaisuuksia vaativien tekniikoiden opettelua, vaan luonnollisuus, yksinkertaisuus ja tehokkuus ovat harjoittelun ydinasioita.

Kombatania on harjoiteltu Suomessa 2000-luvun taitteesta.

 

 

Tarvittavat varusteet

Kombatanin harjoittelu ei edellytä suuren väline- ja varustemäärän hankkimista. Kaksi rottinkikeppiä kuitenkin olisi hyvä hankkia heti kun tuntuu siltä, että harjoittelu alkaa maistua. Seurallamme on harjoituksissa lainattavana kovapuisia keppejä (kuten myös harjoitusveitsiä, ottelusuojia ynnä muuta), mutta rottinkikeppien käyttöä suositaan muutamasta syystä. Ensinnäkään ne eivät yhteen lyötäessä hajoa teräviksi, tikkuisiksi paloiksi, vaan rispaantuvat ajan kuluessa ja ovat huomattavasti pitkäikäisempiä harjoittelukäytössä kuin kotoisammat suomalaiset puulajit. Moniin koviin puulajeihin verrattuna rottinkikepit myös tärähtävät huomattavasti vähemmän yhteen lyötyinä, ja niillä harjoittelu on näin ollen miellyttävämpää. Kolmantena syynä mainittakoon, että kovapuiset vastaparit tuhoavat muiden harjoittelijoiden rottinkikeppejä melko nopeasti.

 

Rottinkikeppejä ja muita varusteita on hankittavissa seuramme kautta.

 

 

kombapromo1

Kombatanissa harjoitellaan myös aseetonta kamppailua. Länsimainen nyrkkeily on vaikuttanut FMA-lajeihin paljon.

 

Tasojärjestelmä

Kombatanin tasojärjestelmä jakautuu kahdeksaan oppilastasoon (ml. aloittaja-aste) ja kymmeneen opettajatasoon. Opettajatasot vertautuvat monissa lajeissa käytettyyn kymmenen asteen mustaan vyöhön. Suomalaiset opettajatason omaavat henkilöt näet tästä linkistä järjestömme sivuilta. Ao. kuvassa on esitetty tasoja kuvaavat arvomerkit harjoituspaidassa. Valkoinen treenipaita sisältyy peruskurssimaksuun. :)

 

 

 

kombaknife-1 puolikaskombatreeni12-1 kbtreeni049

Kuvia treeneistä.

.